Nieuws

Vis van het jaar: Met deze lelijkaard kun je alle kanten op

Zonet, woensdag 31 januari, heeft de VLAM in samenwerking met de visserijsector de Vis van het Jaar gekozen. De zeeduivel mag z’n naam dan niet gestolen hebben, in de keuken kun je er alle kanten mee op.

Met de Vis van het Jaar, dit jaar aan z’n dertigste editie toe, zet de visserijsector samen met de VLAM een bij het grote publiek minder bekende vis in de kijker. De bedoeling is om mensen aan te zetten tot meer variatie als het op vis aankomt, maar ook om duurzame visvangst te promoten.

Foodies zoals onze lezers, hoeven we nieuwe vis van het jaar, zeeduivel of lotte, niet meer te leren kennen: het blanke vlees met z’n licht-zoete toets is niet alleen heerlijk van smaak, maar dankzij z’n stevige textuur is hij heel veelzijdig als het vlak van bereidingswijze. Bakken in de pan, grillen op de barbecue of in een stoofpotje: je kunt er alle kanten mee uit.


Toch heeft deze vis afgelopen jaar in slechts 2% van de Belgische gezinnen op het menu gestaan.

Ook duurzaamheid speelt een grote rol in de keuze van de vis van het jaar. Vissen die het slachtoffer zijn of dreigen te worden van overbevissing, zijn bij voorbaat uitgesloten in deze campagne. Het Instituut voor Visserij- en Landbouwonderzoek heeft alvast het licht op groen gezet: de populatie zeeduivelbestanden groeit, zodat er geen gevaar is voor overbevissing.

Wat vast en zeker ook een rol heeft gespeeld, is dat zeeduivel nagenoeg een heel jaar lang duurzaam kan worden aangevoerd, weliswaar niet vanuit dezelfde visgronden. Zo is de zeeduivel die je vanaf het najaar in de viswinkel koopt, doorgaans afkomstig uit onze eigen Noordzee; in de zomer is hij wellicht bovengehaald in de Golf van Biskaje.
Zeeduivel is een typisch product uit de bijvangst: deze lelijkaard die tot twee meter lang kan worden, beweegt zich voort op de zeebodem – dezelfde habitat als bijvoorbeeld tong en pladijs, twee van de belangrijkste doelsoorten van de Belgische vissers.

Zo zal tijdens het vissen op tong en pladijs regelmatig een zeeduivel in het net belanden. Daar waar men vroeger zulke ongewild gevangen vis wel eens gewoon weer overboord gooide – dood, meestal – is men de laatste jaren steeds meer het economisch én ecologisch nut gaan inzien van vissen die tot de bijvangst behoren.

Nieuwsgierig geworden naar deze lelijke lekkernij? Of is het al even geleden dat je nog eens zeeduivel hebt klaargemaakt? Hou dan onze Facebookpagina en, website in het oog. Later vandaag, of uiterlijk morgen 1 februari, posten we een heerlijk recept van een van onze vaste Ambiance-chefs.

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in