Nieuws

Indische soulfood lovestory in gezellige Antwerpse stadswijk

Tim, een Antwerpse dj, en Pavan, een Londense foodie met Indische roots, noemen het hun soulfood lovestory. Wij hebben niet de gewoonte ons te moeien in andermans liefdesleven en zijn allang blij dat een van onze favoriete stadswijken er een tof laagdrempelig adresje heeft bijgekregen.

De wijk rond de Troonplaats heeft misschien niet de uitstraling van wat in Antwerpen en daarbuiten bekend staat als ’t Zuid, maar moet daar wat betreft gezelligheid niet voor onderdoen. Het plein is afgezoomd met leuke cafeetjes met gezellige terrasjes en sinds twee jaar kunnen hippe koffieslurpers in Kolonel Koffie terecht voor hun dagelijkse shot cafeïne.

De komst van de KDG-hogeschool-studenten twee jaar geleden en de heraanleg van het plein maakten dat het leven op en rond de Troonplaats meer bruist dan ooit.
Mission Masala, het nieuwe, laagdrempelige eethuisje waar je fantastische Indische gerechten kunt eten met authentieke smaken, is nu al een meerwaarde voor de buurt.

HET BEGON MET EEN FOODTRUCK

Mission Masala is het culinaire liefdeskind van Tim, een Antwerpse dj, en Pavan, zijn Londense vrouw met Indische roots.
Hoewel ze al dertien jaar een koppel zijn, begon hun Mission Masala-verhaal pas een jaar of vier geleden, toen Tim die op dat moment voor Polé Polé werkte, samen met een kameraad Barrio Cantina opstartte, het allereerste foodtruckfestival in België.


“Na de allereerste editie vroeg Pavan waarom we zelf ook niet met een foodtruck aan de slag gingen”, legt Tim uit. “Pavan, opgegroeid met de Indische keuken van haar moeder, kan een aardig stukje koken en had al wat catering gedaan voor vrienden.”

Na de eerste kwam er een tweede foodtruck. De logische volgende stap was een restaurant. “Vrienden en collega’s (Pavan werkte bij een multinational; nvdr.) vroegen me geregeld waar ze ergens een goede Indische curry kunnen eten”, zegt Pavan. “Ook de mensen die bij onze foodtruck van onze gerechten kwamen proeven, vroegen regelmatig of we geen restaurant hadden”, pikt Tim in. “Daar kwam nog bij dat ik eigenlijk wilde stoppen bij Polé Polé. Maar dan zouden we de winters moeten zien te overbruggen, want na de zomer ligt het streetfoodseizoen stil. En toen deze locatie hier vrijkwam, hebben we niet geaarzeld.”


SOULFOOD EN PRETTIGE CHAOS

De keuken van Mission Masala is een mix van streetfood, authentieke Indische gerechten, en wat Tim en Pavan zelf urban coolness noemen. Sommige van de gerechten worden op de traditionele manier bereid, voor andere geeft Pavan er een twist aan.

Een voorbeeld daarvan zijn de pappadums, rijstbloemchips die je normaal bij een curry krijgt: hier worden ze echter geserveerd als een sharing hapje, met diverse toppings – een beetje te vergelijken met taco’s. Met toppings als keema (een lamscurry), een salsa van rode ajuin, granaatappelpitjes, een yoghurtsausje en een muntsausje wordt zo’n bordje pappadum al snel een mini-ontdekkingsreis door India.

De Indische keuken is enorm gevarieerd en de kaart zal dan ook vaak wisselen. Wij zijn alvast fan van Pavans versie van een klassieker, de palak paneer, met verse spinazie. Oók fan van, maar helaas (nog) niet op de kaart: de bloemkoolsalade.

Niet toevallig zijn dit vegetarische gerechten: de Indische keuken is grotendeels vegetarisch. De roots van Pavan liggen echter in Punjab en daar wordt toch iets meer vlees gegeten dan in de rest van India. Toch maken de twee zich sterk dat er voor elk typisch Indisch vleesgerecht een vegetarisch alternatief is.

Een mooi voorbeeld is de boom ting butter chicken, een heerlijk kipgerecht met een gulle tomaat-boter-cashewsaus, en z’n vegetarisch alternatief, de Boom Ting Butter Paneer.

Tim draagt de gerechtjes sneller aan dan we ze kunnen opeten en het duurt niet lang voor de tafel volledig vol staat. “Zo hoort het ook”, knipoogt Pavan. “Het mag er gerust wat chaotisch uitzien, ook de gerechten afzonderlijk. Zoals de potatoe and pea samosa chaat: het zíét er niet uit, omdat alles door elkaar ligt, maar dat is net de bedoeling, zodat je al die verschillende smaken in één hap krijgt.

AUTHENTIEK
Op het menu staan ook een aantal burgers, bereid op de barbecue. Wij zetten met plezier onze tanden in de Bombay bad boy, een twist op een Indische barbecueklassieker, met een 100% lamsburger van bij Benny Vermeulen en eigen gemaakte toppings, waaronder een frisse koolsalade en de overheerlijke tangy tamarind.
Ook al geven Pavan en Tim aan sommige gerechten een eigen twist, toch gaan ze wat betreft de smaken voor authenticiteit. En dat betekent dat Tim om de vier weken naar Engeland trekt om met een afgeladen volle bestelwagen weer terug te keren. “De typisch Indische specerijen zijn hier niet te vinden”, zegt hij daarover.

De basisspecerijen mogen dan wel uit Engeland komen; de kruidenmengelingen maakt Pavan toch liever zelf. Ook de dipsausjes die standaard op tafel staan, maakt ze zelf: een pittige tangy tamarind, een verduiveld hete chili pickle en een heerlijk zoete mango chutney.

ZONOVERGOTEN

Het interieur is een combinatie van warme houttinten van tafels en stoelen, felle kleuren op de muren, en allerlei muurschilderingen, foto’s en snuisterijtjes uit India. “Om ons goed voor te bereiden hebben we vier weken dwars door India getrokken, van het ene streetfoodkraampje naar het andere gastronomische restaurant, om de Indische keuken toch in al z’n facetten te leren kennen”, zegt Tim. “We hebben als het ware onze weg door India gegeten.”

Hun odyssee bracht hen niet alleen culinaire ideeën op, maar ook stapels foto’s, snuisterijtjes en andere mooie herinneringen die allemaal een plaatsje kregen in Mission Masala, waardoor je je een beetje in Punjab waant.

Zeker op een zonnige dag, als de zonnestralen dankzij de open ruimte van het plein vrij spel krijgen, is het hier zalig genieten van een lunch. Het aantal tafels en stoelen is beperkt, maar zodra het weer wat beter wordt, wordt het terras opgesteld.

Mission Masala, Troonplaats – 2018 Antwerpen – Tel. 03 501 60 10 – www.missionmasala.be– Gesloten op zondag en maandag

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in