Nieuws

Jenever schudt oubollig imago af met nieuw barrel-aged premiumgamma

Jenever gaat gebukt onder het imago oubollig te zijn. Nochtans, dit op en top Belgisch product is in wezen even nobel als cognac, whisky en (zéker) gin. Dat wil distilleerder Filliers in de verf zetten met een nieuw gamma van vijf premium jenevers.

Enkele maanden geleden nog brak jeneverkenner Ronald Ferket in een interview in ons magazine een lans voor jenever: een op en top Belgisch kwaliteitsproduct en véél complexer dan gin.  “Jenever heeft de perceptie tegen: het is ‘maar’ jenever, en dus per definitie goedkoper dan gin”, zei hij toen onder meer. “Mensen betalen met de glimlach €35 voor een halve liter gin, terwijl je voor een vergelijkbare fles jenever amper de helft kunt vragen.”

Ferket pleitte er toen voor dat de jeneverproducenten hun stoute schoenen zouden aantrekken en jenever opnieuw in de markt zetten als het premiumproduct dat het in feite is.

Great minds think alike. Blijkbaar waren ze bij Filliers al een tijdje in alle stilte een nieuw gamma premiumjenevers aan het voorbereiden. Jenever uit meer dan vierduizenden vaten van Amerikaanse eik ligt in het warehouse te wachten op gebotteld te worden.

Het principe is hetzelfde als bij cognac, whisky, bourbon, calvados en andere edele spirits: door de vers gedestilleerde alcohol in eikenhouten vaten te laten rijpen, neemt de drank de aroma’s van het hout op en worden de scherpe randjes van de alcohol afgerond.

Gerijpte jenever is niet nieuw, evenmin als gerijpte gin, maar het volume is een minderheid in vergelijking met de ongerijpte, jonge jenever. Door i

n één keer een gamma van vijf gerijpte jenevers voor te stellen (oké: één ongerijpte en vier gerijpte) lijkt het wel alsof Filliers graanjenever heeft heruitgevonden, als waardig alternatief voor andere op eikenhout gerijpte spirits.

Het nieuwe gamma begint met een ongerijpte, ‘witte’ jenever en een 8YO. Beide zijn geschikt voor cocktails (elke cocktail met gin kan in principe ook met jenever gemaakt worden), maar zijn zacht genoeg om ook puur te drinken.

De top van het gamma bestaat uit een 12YO, een 17YO en een 21YO. Vergelijkbaar met topwhisky, met andere woorden. Prijzen variëren van €24,95 voor de ongerijpte tot €74,95 voor de 21YO.

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in