Nieuws/ Restaurants

En daar is Sigurdarson weer: Maak kennis met Souvenir 2.0

Ieper verloor een gastronomisch topadres, maar Gent heeft er eentje bijgekregen. Een kleine maand na de sluiting van Souvenir in Ieper, is het restaurant heropend in Gent. De chef maakte van de verhuis gebruik om zijn concept lichtjes bij te sturen.

De verhuis van Souvenir, het restaurant van de IJslandse chef Vilhjalmur SIGURDARSON en z’n vrouw Joke MICHIEL: we hadden hem al aangekondigd eind oktober, maar de tijd vliegt en zo is het restaurant eerder deze week heropend in Gent voor we er erg in hadden.

De omstandigheden van de verhuis zijn bekend: ingrijpende wegenwerken in Ieper noopte het koppel om het beloftevolle restaurant na amper vier jaar alweer te sluiten. Tegelijk hadden Michiel en Sigurdarson het gevoel dat ze zich min of meer aan het ‘vastrijden’ waren in hun stramien: een verhuis zou dan een perfecte start kunnen zijn om zich te herbronnen en tegelijk binnen hun concept te blijven.

“Moeilijkste denkoefening was hoe we onze vaste leveranciers en producenten bij ons verhaal betrokken zouden kunnen houden”, zegt de chef. “Zij hebben altijd deel uitgemaakt van onze identiteit en dat wilden we absoluut behouden.”

Meer nog dan in Ieper zet de keuken in op de combinatie van vis en groenten. “Het is niet dat we vlees bannen van onze kaart”, gaat de Sigurdarson verder. “Alleen zal vlees een andere rol spelen. Meer genuanceerd. Als smaakdrager in sauzen, bijvoorbeeld. Als meerwaarde-element, maar niet meer als centraal ingrediënt.”

Daar waar in Ieper volop werd ingezet op een lunchmenu en menu’s van 4 tot 6 gangen, is er voortaan ook de mogelijkheid om – aan de toog! – à la carte te eten, al blijven de menu’s bestaan. Nieuwe topformule is de carte blanche, een degustatiemenu volgens de inspiratie van de chef waarbij hapjes, kleinere en grotere gerechten, elkaar afwisselen.

Uiteindelijk is de heropening er dan toch nog sneller gekomen dan verwacht, legt gastrvouw Joke uit. “Terwijl het toch weer van nul zijn moeten starten. Maar alles is erg vlot gegaan. Vorige week hebben we drie dagen lang een try-out gedaan en eigenlijk waren er nog een viertal testdagen voorzien. Maar al zoveel mensen hadden gevraagd of ze nog niet mochten reserveren, dat we dan maar meteen zijn open gegaan.”

Wij wensen Joke en Vilhjalmur alvast veel succes.

Souvenir, Brabantdam 134 – 9000 Gent – Tel. 09 335 60 73 – www.souvenir.gent – Gesloten op zaterdag, zondag en woensdagmiddag

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in