Nieuws

Chefs op de buis: Seppe Nobels en Kristof Boxy lichten tip van de sluier

Vandaag, donderdag 5 april, start Grillmasters, het Vier-programma waarin Seppe Nobels en Peter Declercq op zoek gaan naar de beste barbecuërs van België. Ook de Boxy’s krijgen vanaf volgende week een eigen tv-programma. Binnenkort mag ook Wout Bru nog eens schitteren in een reality-tv-reeks.

De Boxy’s

Met: Kristof en Stefan Boxy
Op: Vier
Wanneer: Woensdag, vanaf 11-4
Concept: Reality programma waarin de sympathieke tweeling een wereldreis onderneemt, waarin het niet alleen om gastronomie, maar ook om avontuur draait. Kristof en Stefan leren dankzij de mensen die ze op hun reis ontmoeten, de lokale producten, recepten en gewoonten kennen. Elke aflevering eindigt op wat je zou vergelijken met de grote wafelbak waarmee elk album van Nero eindigt: alles komt goed, met een groot eetfestijn als orgelpunt. De meeste afleveringen spelen zich af, ver van huis, in een exotisch land. Maar de aftrap volgende week wordt dichter bij huis gegeven, maar op een daarom niet minder exotische plek: Tomorrowland.

Kristof Boxy zegt: “De wereld wordt alsmaar kleiner. Producten die onze ouders en grootouders in het beste geval alleen kenden van horen zeggen, zijn vandaag in iedere supermarkt te verkrijgen. Dus wat betreft de producten zelf zijn we niet echt voor verrassingen komen te staan. Samen met de mensen die we op onze omzwervingen ontmoet hebben, hebben we de plaatselijke producten en recepten een ‘Belgische’ toets gegeven. Toch hebben we nog veel bijgeleerd en gelukkig maar: de dag dat je stopt met bij te leren, stop je ook met leven. Zo hebben we vaak moeten improviseren. Nu, als cateraar ben je dat gewoon, want er is altijd wel iets wat je vergeten hebt als je op verplaatsing moet gaan koken. Met dat verschil dat je zelfs in het onooglijkste gat in de Ardennen nooit verder dan 10 minuten met de auto bent van de winkel waar je ze kunnen helpen. In een van de afleveringen moesten we een meer oversteken. Maar daarvoor moesten we eerst een revolutionair nieuw type kano monteren, met een frame van stalen buizen bekleed met een soort van superstevig en waterdicht karton – letterlijk een papieren bootje, dus. Maar een handleiding zat er niet bij. Alsof je een Ikea-kast in elkaar moet zetten, zonder de instructies. Met dat verschil dat je met een Ikea-kast natuurlijk niet moet gaan varen. Begin er maar aan als je niet écht technisch aangelegd bent. Maar in de meeste gevallen hebben we ons toch mooi uit de slag kunnen trekken. We hebben meermaals onze grenzen verlegd, niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk: we wisten nooit van tevoren waar we heen zouden gestuurd worden. Zelfs de dokters die ons de juiste inentingen moesten toedienen, hadden zwijgplicht.”

GRILLMASTERS

Met: Seppe Nobels en Peter De Clercq
Op: Vier
Wanneer: Donderdag, vanaf 5 april
Concept: Bake Off, maar dan voor barbecue. Seppe Nobels en Peter De Clercq, voormalig wereldkampioen barbecue, gaan op zoek naar de barbecuetalent. Uit 35 ingeschreven ‘koppels’ worden in de eerste aflevering de tien beste geselecteerd en zij zullen vervolgens negen afleveringen lang strijden voor de titel van Beste Barbecueër van België. De Clercq en Nobels presenteren het programma en coachen de duo’s. Vanaf de tweede aflevering, speelt elke aflevering zich af op locatie, gekoppeld aan het thema van die aflevering en een ambachtelijke producent. De Clercq focust op de technische zaak van het grillen en roken, terwijl Nobels de thema’s aanbrengt en de kandidaten bijbrengt hoe ze milieuvriendelijk (zero waste, lokale producten…) met hun producten kunnen omspringen.

Seppe Nobels zegt: “Natuurlijk ben ik niet zo’n grote barbecuespecialist als Peter, maar sinds enige tijd hebben we in Graanmarkt 13 continu gerechten op de kaart die op houtskoolvuur worden bereid. Maar ook privé barbecue ik heel graag, maar dan niet noodzakelijk zoals de meeste Vlamingen het doen: voor mij geen tien verschillende satés, kippenbilletjes, hamburgers, worsten en whatever, maar liever één grote Holstein côte à l’os. En graag een beetje inventiviteit: waarom niet een garing in papillot, of in een zoutkorst of zelfs in klei? Er is zoveel mogelijk. Wat het programma betreft, vond ik het contact met die mensen heel leerrijk. De meesten van hen zijn geen professionele koks, maar zijn gewone mensen die bezeten zijn van barbecue. Niet alleen zijn zij 12 maanden per jaar bezig met barbecueën, maar ze hebben ook een heel andere benadering dan professionele koks. Zo bedenken zij vaak oplossingen waar wij nooit zouden opkomen. En ja, dat is ook voor ons leerrijk. Hoe dan ook: Peter en ik hebben er enorm van genoten en wij hopen alvast stiekem op een tweede seizoen.”

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in